top of page

            Berea specială este definită ca un produs care se fabrică cu ajutorul unui ingredient sau metodă care se află în afara metodei convenÈ›ionale.                    Tehnologia dezvoltată  substituie o parte din substratul amidonos provenit din malÅ£, cu un altul zaharos provenit din miere ÅŸi fructe. Mierea poate fi un substituent parÅ£ial al maltozei din mustul de bere ÅŸi care prin compoziÅ£ia sa complexă, bogată în compuÅŸi polifenolici cu caracter antioxidant, a contribuit la funcÅ£ionalitatea berii. Fructele utilizate au fost sucul de mere È™i sucul de protocale.

          Au fost utilizate de asemena È™i produse non-convenÈ›ionale, precum condimentele care au conferit berii note de dulceață (scorÈ›iÈ™oara) sau care a conferit berii un gust extrem (ghimbirul, cuiÈ™oarele). Adăugarea condimentelor în bere s-a realizat la fermentarea secundară, pentru a păstra compuÅŸii volatili de aromă ÅŸi extracÅ£ia redusă de compuÅŸi taninici.

          Hameiul (Humulus lupulus) este foarte important pentru fabricarea berii. Soiurile de hamei cultivate în România, Magnum, Huller Bitterer, Perle sunt foarte bogate în compuÅŸi bioactivi ÅŸi pot constitui surse importante de xanthohumolul, izoxantohumolul È™i 8-prenilnaringenină,  consideraÅ£i cei mai puternici antioxidanÅ£i naturali, berea fiind cea mai importantă sursă de expunere a organismului uman la acÅ£iunea benefică a acestor compuÅŸi. Întrucât hameiul varietatea Perle s-a încadrat cel mai bine în profilul de aromă al ingredientelor utilizate, acesta a fost ales pentru reÈ›etele de fabricaÈ›ie a berilor din cadrul acestui proiect de cercetare.

              Cele două sortimente de bere obÈ›inute au fost analizate sub aspect senzorial, fizico-chimic È™i nutriÈ›ional. S-a demonstrat de asemenea funcÈ›ionalitatea ingredientelor utilizate atât individual, cât È™i in produsele finite.

bottom of page